Terugblik op 2020

Geplaatst op 03-01-2021.

Het jaar 2020 stond voornamelijk in het teken van de corona pandemie. Ook onze Taekwon-Do school heeft daar onder geleden. Desondanks kunnen we ook met een goed gevoel terugkijken op 2020. Hierbij een terugblik.

 

Januari

Januari was de zorgeloze maand waarin trainingen nog gewoon trainingen waren en alle onderdelen van Taekwon-Do door iedereen beoefend mochten worden. Eind januari hebben we ook deelgenomen aan de Open Dutch te Helmond, waarbij onze meest ervaren wedstrijdteamleden zeer goede prestaties hebben neergezet, zoals hier te lezen is.

 

Februari

In februari kwamen de Covid verhalen dichterbij, maar was het gevaar nog net voldoende ver weg om gubexamens te houden. Op zaterdag 1 februari hebben onze leraren met trots toegekeken hoe een groot deel van haar leden hun nieuwe examenstof – en daarmee duidelijk groei – vertoonden. De nieuw behaalde graduaties waren dan ook meer dan terecht.

Om zelf niet achter te blijven, namen onze boosabums op 2 februari deel aan de Plaquetraining van ITF Nederland. Door het stapsgewijs doornemen van verschillende Tuls leerden onze boosabums deze niet alleen beter beoefenen maar werd tevens duidelijker waarop gelet moet worden bij het aanleren of perfectioneren van een Tul aan een nieuwe of juist gevorderde leerling. Meer over deze training kan worden teruggelezen via deze link.

Februari was een drukke Taekwon-Do maand want een week later deed onze club met een team van wat meer beginnende Taekwondoïns mee aan het SSTK Open in Pijnacker. Voor elk van onze deelnemende leden was dit een bijzondere ervaring; voor sommige was het hun eerste toernooi, voor andere was het een zware door het nieuwe puntensysteem waarin ze terecht waren gekomen of door goede tegenstanders. Voor de junioren was het ook zwaar doordat zij zo lang op hun poule moesten wachten. Maar onze deelnemers sleepten elkaar gemakkelijk door deze moeilijkheden heen door elkaar op te peppen, aan te moedigen en te complimenteren.

Kortom, op dit toernooi was duidelijk ons motto Samen naar de beste versie van jezelf te zien. En daar zijn we erg trots op.

 

Maart

Nadat halverwege maart de lockdown was aangekondigd, hebben we tot groot verdriet onze trainingen tot nader orde moeten stopzetten. Om onze leden gemotiveerd te houden, organiseerden we een ‘thuis trainen’ fotowedstrijd, die was gewonnen door Nick!

 

April

Ondanks dat we in april niet in onze dojang konden trainen, hebben we niet stil gezeten. Voor de jeugdleden werden er trainingsvideo’s gemaakt en voor de junioren & senioren waren er wekelijks twee online trainingen te volgen. Daarnaast werden er ook dagelijks online trainingen van leden van andere ITF Nederland clubs aangeboden. Op die manier konden we ook thuis fit blijven.

 

Mei

In mei kwam het goede nieuws dat buiten sporten werd toegestaan. Het basketbalveldje vlakbij OBS de Ridderspoor werd onze nieuwe dojang. Hoewel het wel wat wennen was om met (sport)schoenen aan te sporten en (voor de leden van 12 jaar en ouder) 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waren we allang blij dat we weer konden doen wat we zo gemist hadden: samen trainen. Zie dit nieuwsbericht voor een paar mooie plaatjes hiervan.

 

Juni

Vanaf 1 juni was het voor leden onder 18 jaar niet meer verplicht om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waardoor we weer wat konden sparren – voor zover dat mogelijk was buiten en zonder voetbeschermers – en Hosin Sul konden doen.

 

Juli & Augustus

In juli mochten we weer terug naar onze vertrouwde zaal in de Ridderspoor, waardoor het doorgaan van de trainingen gelukkig niet meer door het weer werd bepaald. Het was erg fijn om de trainingen zoals ze voor de lockdown waren te hervatten en weer normaal te kunnen sparren en bewegen.

 

September

Begin september ging het nieuwe seizoen van start! In de eerste weken hebben er, vooral bij de jeugdgroep, veel nieuwe kinderen mee gedaan voor een proefles. Deze kinderen vonden de lessen blijkbaar zo leuk, dat ze algauw werden ingeschreven bij onze club en stralend in dobok bij de trainingen verschenen. Zodoende is de jeugdgroep een stuk groter geworden.

Op 12 september was de eerste Namu Kwan activiteitendag, waarop in teams werd gestreden tijdens een vijfkamp van binnenspellen, de Taekwon-Do editie van Levend Stratego en tijdens de speurtocht, die (voornamelijk) uit Taekwon-Do gerelateerde vragen en opdrachten bestond. Op deze dag was de hechte band tussen de kinderen en de junioren onderling duidelijk te merken, maar was er tevens sprake van bonding tussen de jeugdleden en de junioren. De teamspirit zat er blijkbaar het beste in bij het team genaamd ‘Niemand’, want zij gingen er met de “geldprijs” vandoor. Lees hier terug over deze gezellige, sportieve en tevens leerzame dag.

 

Oktober

Door de verscherpte maatregen die ik oktober werden aangekondigd, moesten de trainingen voor onze 18+ leden anders worden ingericht. Zij kregen apart les in een groepje van maximaal vier personen van een eigen leraar, in een afgezet deel van de gymzaal. Bovendien verplaatste de training van de junioren/senioren zich van dinsdag in de gymzaal van OBS Ridderspoor naar woensdag in de gymzaal van RKBS De Vlinder, om te voorkomen dat het maximale aantal mensen dat in één ruimte was toegestaan op de dinsdag zou worden overschreden. Het voordeel hiervan was dat er voor beide groepen meer ruimte tijdens de trainingen is.

Op 30 oktober stond de jeugdtraining in het teken van Halloween. Bij de spelletjes Zombie moeras, messentikkertje, monstertikkertje en de Saju challenge kwamen zowel verdedigingsoefeningen als de Tenets van Taekwon-Do aan bod. Klik hier  voor een impressie van de Halloween training.

 

November

Begin november werden de maatregelen rondom het coronavirus nogmaals aangescherpt en mochten de 18+ leden slechts in groepjes van twee trainen. Dit kwam er helaas op neer dat zij tijdens bepaalde delen van de trainingen vooral zelf met hun examenstof aan de slag moesten.

Eind november werden er weer gubexamens gehouden, maar dit keer zonder publiek. Voor ouders en/of andere familieleden was er een livestream opgezet, zodat zij vanuit huis konden meekijken. Ondanks de afwezigheid van supporters hebben de jeugdleden erg goed laten zien wat zij in een korte tijd (bij)geleerd hebben, en zijn zij met glans voor hun eerste slip of nieuwe graduatie geslaagd. Ook de junioren en senioren lieten duidelijk progressie zien, al zijn er voor het onderdeel Tuls nog steeds aandachtspunten waar zowel de leraren als de leerlingen zelf, op hun pad naar de eerste Dan, op moeten letten. Dit werd echter meer dan goed gemaakt met het onderdeel Hosin Sul, waarbij de examenjury haar ogen uitkeek bij de realistische uitvoering van de zelfverdedigingsoefeningen. Ook alle junioren en senioren waren voor hun examen geslaagd. Het verslag van de gubexamens is hier te vinden.

 

December

Per 15 december ging Nederland weer in een strenge lockdown, waarmee ook aan onze trainingen weer een vrij abrupt einde kwam. Voor de Sint was het nog net mogelijk om chocoladeletters aan de leden te geven, maar de kerstman heeft zijn presentjes helaas per post moeten versturen. In de kerstvakantie hebben we van een aantal van onze leden heel leuke Taekwon-Do foto’s in kerstthema ontvangen. Op die manier voelden we ons toch met elkaar verbonden.

 

Terugkijkend kunnen we concluderen dat 2020 geen fijn jaar voor onze sport was. Online trainingen zijn nu eenmaal minder motiverend dan fysieke trainingen en ook voor de leraren is lesgeven het leukst wanneer er interactie is. Daarnaast is er door het wegvallen van de toernooien geen duidelijk doel voor onze wedstrijdteamleden. Toch zien we ook veel positieve punten, want door alle beperkingen werd elke versoepeling een overwinning en ondanks alle obstakels is de band tussen de leraren en de leerlingen en de leerlingen onderling niet minder geworden, maar misschien zelfs sterker. Bovendien heeft iedereen de moed erin gehouden om er samen het beste van te maken. Daar mogen we als club erg trots op zijn!

 

2021

Hoe de komende maanden eruit gaan zien, is lastig te voorspellen. Gedurende de lockdown, zullen er weer alternatieve trainingen worden aangeboden. Hierover volgt spoedig meer informatie. Wij kijken uiteraard enorm uit naar het moment dat we weer samen binnen kunnen trainen en er weer evenementen mogen worden gehouden, maar zullen voor nu de moed en verbondenheid online voortzetten!