Verschil ITF en WT(F) Taekwondo

Er zijn twee hoofdstijlen binnen het Taekwondo te onderscheiden, ITF-Taekwondo en WT (voormalig WTF) Taekwondo. Bij Taekwondo Academie Namu Kwan beoefenen wij het ITF-Taekwondo.

Het belangrijkste verschil tussen de stijlen is dat bij WT-Taekwondo de nadruk vooral ligt op Taekwondo als vechtsport en niet zozeer op Taekwondo als vechtkunst en zelfverdediging. Bij het ITF-Taekwondo zijn deze elementen meer in evenwicht. Er ligt veel nadruk op zelfverdediging en de traditionele kanten van Taekwondo.

 

Sparring

WT-Taekwondo beoefend sparring zoals is te zien op de olympische spelen. Hierbij dragen de deelnemers een borst-beschermer, ze mogen alleen met hun handen raken op het lichaam en met hun voeten op het hoofd en lichaam. Er mag ook full-contact worden geraakt. In de praktijk zie je dat er bij deze stijl bijna geen rol meer is voor het gebruik van stoten.

Bij ITF-Taekwondo draagt men beschermers aan de handen en voeten en geen borstbeschermer. Er mag op het lichaam en het hoofd worden geraakt met zowel als trappen als stoten, en er mag slechts semi-contact worden geraakt. Bij ITF-Taekwondo sparring is er een veel grotere rol voor het gebruik van stoten. Hierdoor lijkt ITF-Taekwondo sparren in feite op een semi-contact variant van kickboksen en soortgelijke vechtsporten.

 

Stijlfiguren

De stijlfiguren bij ITF-Taekwondo heten Tul en bij WT-Taekwondo Pomsae. Bij Tuls ligt er veel nadruk op het verschil tussen spanning versus ontspanning en kracht in de individuele techniek. Om extra kracht te genereren maakt ITF-Taekwondo ook gebruik van de zogeheten “sin-wave”; een licht op- en neergaande beweging om zo meer massa in de techniek te zetten.