Wat is Taekwondo?

Wat is Taekwondo?

Taekwon-Do is een van oorsprong Koreaanse verdedigingskunst, ontwikkeld door Generaal Choi Hong Hi (1918 – 2002). Het is een vorm van een ongewapend gevecht die zijn oorsprong vindt in het Japanse Karate en het Koreaanse Taekyon. “Tae-Kwon-Do” (태권도) is Koreaans voor voet (tae, ), vuist (kwon, ) en doel, middel of levenswijze (Do, ). Oftewel, Taekwon-Do is een levenswijze door middel van voet en vuist. Taekwon-Do staat vooral bekend om de krachtige voettechnieken die worden gebruikt. De drie belangrijkste onderdelen bij Taekwon-Do, zoals ze bij Namu Kwan worden beoefend, zijn Tuls, Ho Sin Sul en Sparring. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht.

Tuls

Tuls zijn series aaneengeschakelde Taekwon-Do oefeningen die je zonder partner kan uitvoeren. De technieken bestaan niet alleen uit stoten en trappen, maar ook uit grepen en worpen. Taekwon-Do kent 24 Tuls in totaal, waarvan er 12 vereist zijn te kennen voor de 1e Dan. Het zo perfect mogelijk uitvoeren van Tuls kan als een op zichzelf staand doel worden gezien maar de Tuls vormen bovenal de basis voor het leren van zelfverdedigingsoefeningen, de zogenaamde Ho Sin Sul. Tuls worden ook beoefenend bij Taekwon-Do wedstrijden.

Ho Sin Sul

Ho Sin Sul zijn praktische zelfverdedigingsoefeningen afkomstig uit de Tuls. Deze oefeningen worden meestal met een partner uitgevoerd en zullen naarmate de leerling vordert steeds realistischere situaties weerspiegelen. Het uitvoeren van Ho Sin Sul versterkt zowel de weerbaarheid als het zelfvertrouwen van de deelnemer. Taekwondo als zelfverdediging is een belangrijk onderdeel voor Namu Kwan. 

Sparring

Tijdens sparring wordt met bepaalde Taekwon-Do technieken geprobeerd punten te scoren door de tegenstander te raken . Beide tegenstanders dragen hierbij hoofd-, hand- en voetbeschermers. Sparring bij ITF Taekwon-Do is semi-contact. Dit wil zeggen dat de tegenstanders elkaar slechts beheerst mogen raken. Hierdoor is ITF Taekwon-Do sparren veiliger dan de meeste andere vechtsporten, omdat daarbij sparring meestal full-contact is. Lees meer over sparring op Taekwon-Do wedstijden.

Bovenstaande aspecten van Taekwon-Do (Tuls, Ho Sin Sul en Sparring) worden tijdens de reguliere trainingen als drie gelijkwaardige onderdelen beoefend en ook op examens getoetst.

Tenets van Taekwon-Do

Taekwon-Do is meer dan alleen een sport. In het Taekwon-Do kennen we daarom de volgende leerstellingen. 

Ye Ui Hoffelijkheid
Yom Chi Integriteit
In Nae Doorzettingsvermogen
Guk Gi Zelfbeheersing
Baekjul Boolgool Onoverwinnelijkheid van geest

 

Bij Taekwon-Do Academie Namu Kwan, onderwijzen we deze leerstellingen in de les. Niet alleen door ze expliciet te noemen, maar ook door ze impliciet in oefeningen te verwerken. Zo kan jong tot oud kennis maken met deze mooie kant van Taekwon-Do. ITF Taekwon-Do is een van de weinige vechtsporten die met vastgelegde mentale leerstellingen werkt. Dit maakt Taekwon-Do een unieke balans tussen het fysieke en mentale aspect van vechtsport.