Taekwondo of kickboksen?

De afgelopen jaren is de populariteit van sporten als kickboksen en MMA enorm toegenomen. Als vechtsport liefhebbers zien we dit bij Taekwondo Academie Namu Kwan ook als positieve ontwikkeling. We denken echter dat er een aantal belangrijke redenen kunnen zijn waardoor voor sommigen een sport als Taekwondo beter zal passen.

Semi-contact sparren

Bij het ITF-Taekwondo sparren we semi-contact. Dit wil zeggen dat het niet is toegestaan om elkaar onbeheerst te raken. Gebeurd dit wel dan volgt een waarschuwing of diskwalificatie afhankelijk van de ernst van de overtreding. Taekwondo sparren is hierdoor in feite een semi-contact variant van het kickboksen. Hierdoor is Taekwondo sparren veiliger en voor een groter publiek geschikt. Daarnaast is het voor kinderen een goede manier om te leren wennen aan een contactsport. Lees hier meer over Taekwondo als wedstrijdsport.

Meer dan een sport

In tegenstelling tot kickboxen is Taekwondo meer dan alleen een vechtsport. Bij Taekwondo is het doel om je niet alleen fysiek te ontwikkelen maar ook als mens. Dit doen we door het expliciet te hebben over waarden als zelfbeheersing en integriteit. Lees hier meer over de tenets van Taekwondo.

Meer dan Sparren

Waarbij kickboxen het sparren centraal staat werken in taekwondo ook aan traditionele stijlfiguren, de zogeheten tuls. Bij tuls spelen fysieke elementen als balans, lenigheid en ontspanning een grote rol. Daarnaast vormen de oefeningen de basis voor praktische zelfverdedigingsoefeningen.