Zelfverdediging

Bij Taekwon-Do Academie Namu Kwan wordt veel aandacht besteed aan het vergroten van weerbaarheid en het versterken van zelfvertrouwen. Alle onderdelen die wij in de training behandelen dragen daar aan bij.

 

Zelfverdedigingsoefeningen

De Tuls vormen voor ons de basis van de zelfverdedigingsoefeningen. Deze oefeningen zijn gemaakt voor situaties waarin het vermijden van het gevecht of deescalatie geen opties meer zijn. De oefeningen zijn dan ook gemaakt voor een aanvaller die op korte afstand staat. De aanvallen waar tegen je je leert verdedigen zijn aanvallen die in de werkelijkheid ook vaak voorkomen: je wordt bij je polsen vastgepakt, of je kraag, of iemand probeert je een hoek uit te delen. Er zal in tal van dit soort realistische situaties worden getraind en verschillende vormen van verdediging komen aanbod, bevrijdingen, worpen, klemmen maar ook hardere verdedingen zoals stoten en trappen als de situatie hierom vraagt. We besteden veel aandacht aan het uitleggen waarneer welke oefening wel of niet noodzakelijk is. We doen deze oefeningen in een fijne sfeer, agressief gedrag komt bij ons niet voor. 

 

Zelfvertrouwen

Voor ons is weerbaarheid een breder begrip en omvat ook een mentaal aspect. De leerstellingen van Taekwon-Do  bieden ons handvatten om serieuze aandacht te besteden aan mentale ontwikkeling. Voor veel van onze leerlingen is het vergroten van het zelfvertrouwen belangrijk. We merken dat het zelfvertrouwen van leerlingen vaak toeneemt na mate ze verder komen in het Taekwon-Do. Dit komt omdat we de leerstellingen expliciet behandelen, maar ook door het doen van Taekwon-Do zelf. Door bijvoorbeeld sparren leer je dat je tegen een stootje kan en dat je in staat bent om weerstand te bieden tegen iemand die je op een beheerste manier aanvalt. Deelnemen aan wedstijden versnelt dit process omdat de leerling hier vaak nog een extra drempel over moet.