Nieuwe graduaties op examen in november

Geplaatst op 20-12-2020.

Op zaterdag 21 november 2020 was het weer tijd voor de examens. Het vorige examen was alweer enige tijd geleden. Door de lockdown in het voorjaar was het namelijk niet mogelijk om vlak voor de zomer vakantie, zoals het plan was, een examen te organiseren. Wat dit examen ook uniek maakte was het feit dat er door de coronamaatregelen geen publiek aanwezig mocht zijn. Dit was, zeker voor degenen die voor de eerste keer examen deden, natuurlijk wel jammer. Gelukkig konden we een livestream op zetten zodat ouders, familie en vrienden toch mee konden kijken naar de examens. De examenjury bestond zoals gewoonlijk weer uit de leraren van Namu Kwan en Sabum Wouter Meijer van Taekwon-Do Nieuwegein.

Als eerste waren de jeugdleden aan de beurt. In deze jeugdgroep zaten veel nieuwe kinderen die nog niet zo lang Taekwon-Do beoefenen, extra spannend dus! De kinderen moesten trappen, stoten en standen laten zien, en natuurlijk de Tuls. Je kon goed zien dat de kinderen hard getraind hadden voor het examen er werden bijna geen fouten gemaakt. Daarnaast kregen de kinderen ook wat vragen over de filosofie achter Taekwon-Do, hierin kwamen onder andere vragen over zelfbeheersing en integriteit aan bod. Als laatste waren Sparring en Hosin-Sul aan de beurt. Hier lieten de kinderen zien dat ze zichzelf goed kunnen verdedigen en niet snel bang te maken zijn. Alles bij elkaar een mooi examen van de jeugd, alle kandidaten slaagden dan ook voor hun nieuwe graduatie.

In het tweede deel van de avond was het de beurt aan de junior/senior groep om te laten zien of ze klaar waren voor hun nieuwe band/slip. Volgens de coronamaatregelen mogen leden van 18 jaar of ouder niet meer meedoen aan contact onderdelen, voor hen was er dus een aangepast examen programma. Na een korte warming-up verzorgd door examenkandidaat Jashwant (een verrassingsonderdeel van zijn examen) konden we beginnen met het eerste onderdeel, de Tuls. Omdat de examenkandidaten van allerlei verschillende niveaus waren moesten er erg veel Tuls gedemonstreerd worden. Van de voorbereidende “Saju” Tuls tot de 8ste “Hwa Rang” Tul. De meeste kandidaten moesten zo’n 3 a 4 Tuls laten zien maar weten van te voren natuurlijk niet precies welke dat zien. Dit betekend dat je je op alle Tuls moet voorbereiden die horen bij je graduatie. Vervolgens moesten net als bij de jeugdgroep verschillende traptechnieken worden gedemonstreerd, Hosin-Sul, sparring en een breektest. Hier kwamen ieders Taekwon-Do vaardigheden goed tot hun recht, en werden er hele goede dingen getoond. Bij de junior/senior groep waren we ook erg tevreden over onze kandidaten. Een aantal kandidaten komt steeds dichter bij de 1e Dangraad, de zwarte band. Voor deze kandidaten geldt dat ze komende tijd samen met de leraren een plan gaan opstellen op weg naar deze bijzondere mijlpaal.

Wat het onderdeel Tuls voor onze meer ervaren kandidaten extra lastig maakt is het feit dat we niet heel erg lang Tuls lopen in de huidige “Sin-Wave” stijl. Soms zouden we het bijna vergeten, maar pas iets meer dan een jaar zijn we hier actief mee bezig. Als je dat in beschouwing neemt waren we als examenjury erg tevreden over het niveau van de Tuls. Zeker in vergelijking met het vorgie examen hebben we echt weer een flinke stap weten te zetten. Er blijven natuurlijk ook weer nieuwe aandachtspunten waar we als leraren en leerlingen mee aan de slag moeten, maar de progressie is er.  Een ander onderdeel wat voor ons als club redelijk nieuw is is de Hosin-Sul, dit zijn praktisch zelfverdedidingsoefeningen gebaseerd op de Tuls. Als club hechten we veel waarde aan het onderwijzen van deze oefeningen omdat weerbaarheid en zelfverdediging behoren tot onze kernwaarden. Waar de oefeningen bij het eerste examen nog erg voorzichtig werden uitgevoerd zagen de oefeningen er nu strak en realistisch uit. Worpen en voetvegen werden gecombineerd met snelle stoten en trappen. Al met al een mooie en leerzame avond. We feliciteren alle kandidaten met hun nieuwe graduatie, en bedanken de vader van Desanne voor het maken van de mooie fotos! De diploma’s volgen na de kerstvakantie.