Halloween training jeugd

Geplaatst op 04-12-2020.

Vrijdagavond 30 oktober stond onze jeugdtraining in het teken van Halloween! De kinderen mochten een masker of heksenhoed meenemen en dragen tijdens de les. Bovendien hadden wij een speciale training voorbereid bestaande uit een aantal spelletjes met een knipoog naar Taekwon-Do en de Tenets.

De training begon met het spel Zombie-moeras. In het midden van de zaal werden matten geplaatst. De matten vormden het ‘moeras’ en lagen strategisch gepositioneerd. Enkele kinderen werden uitgekozen om de rol van zombie te spelen. Zij hadden natuurlijk ‘enge’ maskers op. De zombies werden vergezeld door een boze heks, duidelijk herkenbaar aan haar gigantische heksenhoed. Alle andere kinderen mochten tegelijk naar de overkant rennen, door het moeras. Zij mochten niet over de matten lopen. Als zij aangetikt werden door een zombie, dan moesten zij zich melden op de mat bij de heks, die ze dan natuurlijk vastpakte bij de polsen of de kraag. Als het de kinderen lukte om zich via een zelfverdedigingsoefening in één keer los te maken, dan werden zij ‘vrijgelaten’ en mochten zich weer voegen bij de rest van de groep.

Het tweede spel was Messentikkertje (ook wel bekend als Samurai-tikkertje). Alle kinderen doen aan dit spel mee en iedereen is op dat moment je tegenstander. Dus je moest goed opletten! Je handen werden je enige wapens, namelijk messen (meshand). Je mocht met die ‘messen’ langs de bovenarm of het bovenbeen van je tegenstanders ‘snijden’. Als je arm geraakt was door je tegenstander, dan moest je die op je rug houden voor de rest van het spel. Als je been geraakt was, dan moest je hinkelen. Maar als twee benen waren geraakt door een ‘mes’, dan moest je op de grond gaan zitten en mocht je je niet meer verplaatsen. Lastig om je te verdedigen met je laatste meshand, als beide benen en je andere arm waren geraakt! Waren alle vier je ledematen geraakt, dan was je ‘af’.

Tijd om even uit te blazen! Een momentje rust om even te zitten en iets te drinken. Boosabum Sebastiaan stond stil bij de vijf Tenets van Taekwon-Do en besprak de onoverwinnelijke geest!

Tijdens het volgende spel, Monster-tikkertje, kwamen ook de Tenets van Taekwon-Do aan bod. Drie kinderen werden uitgekozen om het monster te vormen. Eén kind was het lichaam en het hoofd van het monster en had een masker en een grote heksenmuts op. De andere twee kinderen hielden de linker- en rechterhand vast en vormden de armen van het monster. Samen ging deze drie-eenheid op jacht naar de rest van de groep. Ze probeerden andere kinderen met de twee monster-armen aan te tikken. Lukte dit, dan had het slachtoffer nog één laatste kans om te ontsnappen. Als hij/zij de vijf Tenets van Taekwon-Do kon opzeggen, dan mocht hij/zij ‘ontsnappen’. Wist hij/zij de Tenets niet, dan werden hij/zij door het monster geabsorbeerd. Het slachtoffer mocht dan een hand van het monster vastpakken. De armen van het monster werden op deze manier steeds langer en langer. Overigens bleek dat het monster het steeds moeilijker kreeg met het vangen van slachtoffers, omdat het bestond uit een heleboel kinderen die allemaal een ander slachtoffer op het oog hadden. Belangrijk was dus de coördinatie aan de kant van het monster. Het duurde even voordat ‘het monster effectief ging samenwerken met zichzelf’. De laatste helden die aan het monster wisten te ontglippen, waren de winnaars van dit spel.

De training werd afgesloten met een Saju challenge – Monsters vs Heksen. De kinderen werden verdeeld in twee teams, namelijk de monsters en de heksen. De monsters hadden natuurlijk enge maskers op. De heksen waren herkenbaar aan hun zwarte of gekleurde heksenmuts, compleet met spinrag enzo. Het monsterteam koos een vertegenwoordiger die het opnam tegen een vertegenwoordiger van het heksenteam. Zij kregen de opdracht om de Saju-Jirugi te lopen. Een jury wees telkens de winnaar aan. Uiteindelijk bleken de heksen oppermachtig. Wellicht hadden zij toch toverkracht gebruikt. We hadden afgesproken dat ze dat niet zouden doen. Laten we maar hopen dat ze de Tenet ‘Integriteit’ in acht namen.

Uiteindelijk was het weer een gezellige en actieve training!