Louis doet mee aan het EK

Geplaatst op 17-01-2024.

Misschien hebben jullie het al gehoord, maar Louis Rours gaat in april meedoen met het Europees Kampioenschap ITF Taekwon-Do in Lublin, Polen. Afgelopen november won Boosabum Louis tijdens het Nederlands Kampioenschap ITF Taekwon-Do in Nunspeet de 1e prijs voor het onderdeel Sparring. Dankzij deze prestatie kreeg hij de mogelijkheid om toe te treden tot het Nederlands Team van de bond ITF Nederland en deel te nemen aan het eerstvolgende EK. Louis is het eerste lid van Taekwon-Do Academie Namu Kwan dat is toegetreden tot het Nederlands Team. Hij zal in Polen deelnemen aan het onderdeel Sparring individueel.

Louis doet al sinds 2017 mee aan Taekwon-Do toernooien in Nederland. De afgelopen jaren lag zijn focus vooral op het onderdeel Sparring. Maar na het behalen van zijn 1e dangraad is hij zich ook gaan richten op het onderdeel Tuls. Sinds vorig jaar krijgt hij personal training Tuls van Bo Rook (BR Sports, SSTK) in Delft. Louis heeft zich dan ook aangemeld voor het EK onderdeel Team Tul. Hopelijk wordt er voor dat onderdeel nog een team gevormd.

Maar een EK is niet hetzelfde als een NK. Louis zal de komende maanden veel en hard moeten trainen om op het juiste niveau te komen. Gelukkig hoeft hij dit niet alleen te doen! Boosabum Sebastiaan zal Louis begeleiden als coach en zal in april meereizen naar Polen. Louis zal de komende maanden naast zijn trainingen bij Namu Kwan ook extra trainingen bezoeken bij andere clubs, zoals Difesasports in Helmond. Bovendien staat in maart deelname aan The Warrior Open in Londen op het programma.

 

Wij hebben Louis en coach Sebastiaan enkele vragen gesteld over het EK:

Vragen aan Louis:

1. Hoe voelt het om Nederlands Kampioen te zijn?

Ik vind het superleuk om Nederlands Kampioen te zijn! Toen ik jonger was, voelde het als een droom om ooit Nederlands Kampioen Taekwon-Do te worden. Het is iets wat ik graag wilde bereiken, maar het leek toen bijna onmogelijk. Volgend jaar ga ik weer meedoen aan het NK om mijn titel te verdedigen.

2. Hoe ga jij je voorbereiden op het EK?

Ik train drie keer per week bij mijn eigen club, Taekwon-Do Academie Namu Kwan. Daarnaast train ik voor Tuls ook nog bij Bo Rook en de komende periode ga ik extra sparringstraining volgen bij andere clubs. Als voorbereiding op het EK ga ik ook meedoen aan een aantal binnen- en buitenlandse toernooien. Verder train ik veel thuis, met mijn vader.

3. Welk onderdeel vind jij het leukst om te doen op toernooien? Sparring of Tuls?

Op het EK ga ik deelnemen aan het onderdeel sparring individueel. Ik heb mij ook ingeschreven voor team Tuls. In het verleden heb ik op toernooien altijd beide onderdelen meegedaan. Tot vorig jaar vond ik sparring het leukste onderdeel. Ik hou van de actie en het spel met de tegenstander. Maar sinds vorig jaar richt ik mij ook steeds meer op Tuls.

4. Wat is je verwachting van het EK? Vind je het spannend om mee te doen?

Op dit moment voel ik mij niet zenuwachtig of gespannen voor het EK. Misschien komt dat later nog. Normaal gesproken kan ik goed omgaan met spanning voor en tijdens een toernooi. Ik heb de afgelopen jaren al zoveel toernooien meegedaan, dan ik niet erg zenuwachtig meer ben. Ik ben iemand die op de dag van de wedstrijd erg rustig is. Ik maak me niet te druk over spanning. Ik weet namelijk wat ik kan en wil graag op mijn best presteren.

 

Vragen aan Sebastiaan:

1. Wat betekent de deelname van Louis aan het EK voor jou en voor Namu Kwan?

In de eerste plaats ben ik vooral trots op Louis en onder de indruk van zijn doorzettingsvermogen. Des te meer omdat het Taekwon-Do succes hem niet is komen aanwaaien. In de vele jaren dat hij deelneemt aan toernooien heeft hij naast veel te hebben gewonnnen, ook vaak verloren. Er is wilskracht voor nodig om de motivatie dan niet te verliezen en vooruit te kijken. Hij traint meerdere keren per week altijd hard en serieus en is daarmee een voorbeeld voor de groep, de deelname aan het EK heeft hij echt zelf verdiend.

Sinds we de club een kleine vijf jaar geleden hebben opgericht, is een van onze speerpunten om Taekwon-Do op alle niveau’s te kunnen aanbieden. Van de recreant die Taekwon-Do doet om fit te blijven, tot en met competitief topniveau. De deelname van Louis aan het EK is voor ons als club een bevestiging dat we dit brede spectrum aan niveaus ook daadwerkelijk kunnen bieden. We zijn daar trots op en hopen dat dit het begin is van meer leden die onderdeel worden van het Nederlands Team.

2. Jij hebt de afgelopen jaren veel ervaring als coach opgedaan. Wat zijn jouw verwachtingen voor het EK?

Op een EK meet je jezelf met de Europese top. Op een aantal Master Series toernooien in Nederland zoals de Open Dutch, hebben we hier denk ik al een voorproefje van gezien. Het is prachtig Taekwon-Do op een bijzondere hoog niveau. Ik denk zeker dat Louis zich kan meten aan dat niveau en we gaan natuurlijk voor een plek op het podium. Hoe dan ook zal het voor ons allemaal een leerzame ervaring zijn.