Van Taekwon-Do in Nederland naar Thaiboksen in Korea: Een interview met Desanne Bergevoet

Geplaatst op 30-08-2023.

Desanne heeft jarenlang bij onze club getraind en blonk vooral uit in het sparren. Ze haalde mooie resultaten zoals tweede bij de Open Dutch en tweede bij de Battle of the Lowlands. Sinds anderhalf jaar studeert ze in Zuid-Korea en is daar fanatiek gaan thaiboksen. Genoeg reden voor een interview dus!

Waarom heb je ervoor gekozen om in Zuid-Korea te gaan studeren?

Voor mij ging het meer om de mogelijkheid om mijn wereldbeeld te verbreden. Ik wist zelf al zeker dat ik niet in Europa wou studeren omdat ik Europa eigenlijk al ken. Ik wou de wereld in om meer te kunnen leren over andere culturen en de wereld zelf. Azië kwam al heel snel omhoog juist vanwege het grote cultuurverschil dat Azië heeft met de Westerse wereld. Daarna was de keuze voor Zuid-Korea makkelijk gemaakt. Ik heb namelijk door mijn Taekwon-Do achtergrond al meer interesse in Korea omdat Korea het land is waar Taekwon-Do is ontstaan, maar ook omdat ik via Taekwon-Do al een beetje van de cultuur van Korea had meegekregen. Daarnaast was er een stuk meer te vinden over Korea vanwege ‘the Korean Wave’ waardoor veel Koreaanse muziek, films en series al best bekend waren in Nederland.

Waarom ben je daar begonnen aan thaiboksen?

Het plan toen ik naar Korea vertrok was om door te gaan met Taekwon-Do en mijn kennis erover uit te breiden. Jammer genoeg heeft Zuid-Korea meer expertise in WTF Taekwon-Do en dus veel minder in ITF Taekwon-Do. Gelukkig waren er wel sportscholen waar ik naartoe zou hebben gekund waar ze wel ITF Taekwon-Do lesgaven, maar deze waren te ver weg voor mij. Omdat ik wel nog steeds erg geïnteresseerd was in vechtsporten ben ik al vrij snel opzoek gegaan naar sportscholen in de buurt die daar iets mee deden. De thaiboksschool waar ik nu bij zit was 10 minuutjes lopen van mij vandaan en de sfeer was daar heel prettig. Uiteindelijk bleek dat thaiboksen me heel erg ligt en dat ik met mijn taekwondo ervaring al heel snel de technieken kon oppakken, dus de keuze om aan thaiboksen te beginnen was al vrij snel gemaakt.

Wat is je trainingsschema? Hoe vaak train je per week etc?

Ik train vijf keer per week en meestal in de avond. Als ik bij de sportschool aankom begin ik met stretchen en dan vertrek ik daarna om vier kilometer hard te lopen. Wanneer ik terugkom doe ik mijn handbandages om en dan begin ik met schaduwboksen. Dat doe ik voor 15 minuutjes en daarna doe ik wat simpele technieken op de boks zak om mijn benen en armen los te krijgen. Mijn coach roept mij meestal bij zich als ik daar klaar mee ben en dan doe ik wat padwork met de coach. Dat duurt dan zo’n tien minuten en dan werk ik het laatste half uurtje nog zelfstandig aan mijn technieken op de boks zak. Regelmatig zal ik ook nog ergens tussendoor wat sparren met wat anderen maar dit hangt ervan af wie er op dat moment ook in de sportschool is. Zonder sparren ben ik zo’n twee uur aan het trainen per dag, met sparren wordt het al snel drie uur.

Zijn er volgens jou culturele verschillen met Nederland als je kijkt naar bijvoorbeeld de sfeer tijdens een training?

Jazeker, voor mij is het grootste verschil dat mannen en vrouwen hier normaal gesproken uit elkaar worden gehouden. In Nederland spar je vaak met de mensen die rond hetzelfde niveau zitten en dezelfde lengte, maar omdat meiden hier vaak kleiner zijn en vaak niet zo veel trainen als ik doe kan ik niet anders dan met de jongens mee trainen. In het begin was dat wel een probleempje en een beetje oncomfortabel voor de jongens, en oefeningen zoals de clinch mag ik vaak niet met de jongens meedoen omdat dat als ongepast wordt gezien. Voor de rest is er veel respect voor de ouderen waardoor je als je bezig bent vaak moet stoppen om hallo te zeggen en een buiging te maken naar de oudere mensen als ze binnenkomen.

Hoe was het om te leren thaiboksen met Taekwon-Do als basis? Waar liggen je voor- en nadelen?

Mijn Taekwon-Do achtergrond heeft mij eigenlijk heel erg geholpen om snel te groeien in thaiboksen. Omdat ik bij Taekwon-Do zoveel ervaring heb opgedaan met sparren en met trappen was het leren van de basics van thaiboksen niet heel moeilijk. Mijn thaibokscoach probeert mij vaak ook technieken aan te leren die wat meer met Taekwon-Do te maken hebben omdat hij weet dat ik die beter kan. In het begin had ik wel wat moeite met het veranderen van mijn stand en omdat de focus naast trappen ook heel erg op boksen lag had ik wat tijd nodig om mij aan te passen. Mijn grootste nadeel was daarom denk ik mijn gewoonte om heel erg veel te vertrouwen op mijn trappen. Doordat ik zo gewend was om mijn trappen te gebruiken was mijn verdediging gefocust op afstand. Dit betekent dat als iemand ineens dichterbij kwam ik mijzelf niet goed kon verdedigen met boksen of überhaupt de stoten kon ontwijken. Daar heb ik nu gelukkig veel aan gewerkt dus daar heb ik een stuk minder last van. Toch zijn mijn trappen nog steeds mijn sterkste punt en trappen op het hoofd gaan mij vaak makkelijker af dan anderen wat een erg fijn pluspunt is. Voor de rest kwam mijn sparringservaring heel erg van pas waardoor ik al vrij snel comfortabel was toen ik eindelijk de ring in moest.

Wat zijn in jouw ervaring de grootste verschillen tussen thaiboksen en Taekwon-Do? Training Sparring etc.

De grootste verschillen zullen dus de basisstand zijn, de grotere focus op boksen, lowkicks, knietjes, het gebruik van ellebogen en clinches. Daarnaast gebruiken ze de Yopchagi eigenlijk veel minder dan ik had verwacht en gaat het er vaak harder aan toe. De training is voor mij ook wat diverser omdat de focus soms wat minder bij techniek ligt en er meer wordt gefocust op kracht en snelheid ontwikkelen, wat ik aan de andere kant ook een beetje jammer vindt.

Veel mensen die thaiboksen doen niet mee aan wedstrijden, waarom heb jij besloten om dat wel te doen?

Ik denk dat doordat ik bij Taekwon-Do eigenlijk al zoveel wedstrijden en toernooien heb gedaan ik me comfortabeler voelde dan andere om wedstrijden te doen. Ikzelf ben erg competitief en vind het daarom ook erg leuk om mijzelf te kunnen motiveren door te trainen voor wedstrijden. Ook ben ik bij Taekwon-Do altijd een groot fan van sparren geweest en die fascinatie heeft zich eigenlijk ook nu bij thaiboksen doorgezet.

 

Hoe was het om voor het eerst in de ring te staan? Was de ervaring heel anders dan een Taekwon-Do wedstrijd? Wat heb je ervan geleerd?

Om eerlijk te zijn was de ervaring niet geweldig. Mijn coach had mij eigenlijk niet goed voorbereidt op wat ik kon treffen in de ring en had mij eigenlijk niet veel advies geboden op het gebied van mijn dieet. Hierdoor was ik erg uitgemagerd op de dag van de competitie omdat ik de week daarvoor bijna niks kon eten omdat ik niet op gewicht was. Dit kwam dan weer doordat niemand mij eigenlijk had geholpen met het uitzoeken van een goed dieet. Mijn lichaam was daardoor al erg zwak toen ik de ring in ging, maar ik was ook gewend om mij in te houden bij sparren, om alleen maar punten te scoren. Echter, bij thaiboksen gaat het erom om zoveel mogelijk schade bij de ander aan te richten. Dit was ook niet voldoende aan mij gecommuniceerd. Deze problemen kwamen eigenlijk beiden door de taalbarrière. Gelukkig heb ik er nu wel van geleerd en zal ik volgend toernooi hopelijk in een beter conditie zijn om echt goed te kunnen sparren.

Wat zijn je plannen met betrekking tot thaiboksen in de toekomst?

Zoals het er nu naar uitziet zal ik naar een andere sportschool gaan waar de taalbarrière hopelijk wat minder is zodat ik wat meer advies kan krijgen. Ikzelf hoop professioneel thaiboksen te gaan doen, maar ik weet dat ik dat waarschijnlijk niet samen met school zal kunnen doen. Daarom ben ik vaak vrij druk door de combinatie van school en sport. Het is zeker niet erg als ik geen professionele thaibokser wordt maar zolang het niet mijn academische leven verstoort zal ik hard blijven trainen.

Wat is je advies aan leerlingen bij onze club die zich verder willen ontwikkelen met Taekwon-Do sparren?

Ik denk het belangrijkste advies dat ik kan leveren na de switch die ik heb gemaakt tussen Taekwon-Do en thaiboksen is wat meer focus op het sparren wat van dichterbij gebeurt, het sparren op boks afstand. Nou moet ik wel zeggen dat ook bij Taekwon-Do dit mijn zwakke punt was, dus misschien is het wat minder relevant voor de anderen. Maar ik denk dat als je beter wilt worden in Taekwon-Do de combinatie van trappen naar stoten of andersom heel belangrijk is en daarvoor moet je je ook focussen op het ontwijken van stoten en ook goede stoten teruggeven. Natuurlijk zal hier weer wel een limiet zijn op de verschillende stoten die je kan uitvoeren, maar ik denk dat het nog steeds zou helpen.