Toernooien en scheidsrechters

Geplaatst op 27-05-2023.

De afgelopen maanden heeft Taekwon-Do Academie Namu Kwan deelgenomen aan drie toernooien. Op zaterdag 11 februari waren wij bij het SSTK toernooi in Pijnacker, op zondag 5 maart bij de Flevo Cup in Zeewolde en op zaterdag 13 mei bij het ONWV toernooi in Elburg. Behalve onze deelnemers en coaches, waren ook scheidsrechters van onze club aanwezig. Van iedere club die aan een toernooi wil meedoen, wordt namelijk verwacht dat zij ook scheidsrechters leveren. Dat is eigenlijk vanzelfsprekend, want zonder scheidsrechters kun je geen toernooi organiseren!

Als scheidsrechter heb je een grote verantwoordelijkheid. Tijdens het toernooi moet je de vaardigheden van deelnemers beoordelen en afhankelijk van het onderdeel kies je een winnaar of ken je punten toe. Dit doe je niet alleen, maar samen met de andere scheidsrechters in je team (Ring Council). De zaal is verdeeld in velden en op ieder veld is zo’n team actief. Een scheidsrechter draagt een marine blauwe pantalon, een wit overhemd, een blauwe stropdas en witte sokken en sportschoenen. Door die kleding ben je makkelijk herkenbaar voor alle aanwezigen. Je bent vaak als eerste aanwezig en mag pas als laatste weer naar huis. Bovendien ben je vrijwel de hele dag druk bezig.

Als je op dangraadexamen wilt gaan, dan moet je aan een aantal eisen voldoen. Eén daarvan is het volgen van de scheidsrechter cursus. ITF Nederland, de bond waar onze club bij is aangesloten, organiseert twee keer per jaar zo’n cursus. De cursus bestaat uit een theorie en een praktijk gedeelte. Om je licentie te behalen, dien je daarna twee toernooien als scheidsrechter op te treden.

Bij Taekwon-Do Academie Namu Kwan spreken wij als kader van tevoren af wie van ons er tijdens een aankomend toernooi scheidsrechter wil en kan zijn. Omdat wij vaak onder de vlag CB19NL deelnemen, stemmen wij het aantal benodigde scheidsrechters ook af met de bevriende clubs. Op die manier helpen wij elkaar en zorgen we dat wij altijd voldoende scheidsrechters afvaardigen.

Tijdens het SSTK toernooi waren onze scheidsrechters Sebastiaan, Louis en Bastiaan, tijdens de Flevo Cup waren Sebastiaan en Jamie voor ons actief en tijdens het ONWV toernooi was Bastiaan aanwezig.