Het wedstrijdteam van TA Namu Kwan gaat weer van start!

Geplaatst op 27-06-2021.

Houten – 27.06.2021

Door de versoepelingen van de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus zijn toernooien, waaronder Taekwon-Do toernooien, weer toegestaan. Voor de coronacrisis nam het wedstrijdteam van TA Namu Kwan regelmatig deel aan Taekwon-Do toernooien (klik hier voor een overzicht van toernooien waar we in 2019 en begin 2020 aan deelgenomen hebben), waarop de wedstrijdteamleden mooie prestaties hebben geleverd, waar we als club zeer trots op zijn. Daarom staan we te popelen om in het seizoen van 2021-2022 weer met een wedstrijdteam aan de slag te gaan en de leden daarvan persoonlijk te begeleiden zodat ze op toernooien de beste versie van zichzelf kunnen laten zien!

Hieronder vind je meer informatie over wat het wedstrijdteam is, hoe een Taekwon-Do toernooi eruit ziet, wat de wedstrijdtraining inhoudt, wat leden van het wedstrijdteam van ons als club kunnen verwachten, wat wij van onze wedstrijdteamleden verwachten en of het wedstrijdteam wat voor jou is.

 

Wat is het wedstrijdteam?

Het wedstrijdteam van TA Namu Kwan is bedoeld voor gemotiveerde leden die hun Taekwon-Do ervaring willen verrijken door deel te nemen aan (nationale) toernooien. Per seizoen worden er door verschillende Taekwon-Do clubs/organisaties ongeveer tien toernooien georganiseerd.  Als leraren hebben we al jarenlange ervaring met deelname aan toernooien, en onze wedstrijdteamleden hebben in het verleden prachtige resultaten geboekt.

Leden die deelnemen aan het wedstrijdteam zullen extra worden begeleid op specifieke wedstrijdonderdelen, met name tijdens onze speciale wedstrijdteamtraining. Deelname aan het wedstrijdteam staat verder los van het behalen van nieuwe graduaties.

 

Hoe ziet een typisch Taekwon-Do toernooi eruit?

Toernooien zijn grote evenementen waaraan Taekwondoins van clubs in binnen- en soms ook buitenland deelnemen. Gewoonlijk gaat het om een paar honderd deelnemers.  Om een zo gelijk mogelijk speelveld te creëren worden deelnemers ingedeeld in klassen op basis van leeftijd, geslacht, graduatie en lengte of gewicht. Doorgaans krijgt een deelnemer iemand tegenover zich met een vergelijkbare leeftijd, lengte en bandkleur. Deelnemers die in dezelfde klasse vallen komen samen terecht in een poule. Tijdens een toernooi worden al deze poules afgewerkt voor verschillende onderdelen (zie onderstaand over sparren en tuls). In de ochtend (meestal rond 9 uur) moeten de deelnemers aanwezig zijn om gemeten of gewogen te worden.  Omdat er veel poules zijn is een toernooi vaak een dag vullende activiteit.  Meestal is iedereen rond etenstijd weer thuis.

Deelnemers die 1e, 2e, of 3e worden in hun poule krijgen per onderdeel een prijs in de vorm van een medaille of beker.

Klik hier voor nog meer informatie over Taekwon-Do wedstrijden.

Semi-Contact Sparring

Bij onze stijl van Taekwon-Do beoefenen we het zogeheten semi-contact sparren. Dat wil zeggen dat  de tegenstander moet worden geraakt om punten te maken maar opzettelijk hard contact niet is toegestaan. Over het algemeen wordt dit goed nageleefd, en komen er zelden serieuze blessures voor. Toch kan het er, zeker bij de hogere graduaties, soms wel fanatiek aan toe gaan.

Tuls

Bij het onderdeel Tuls is het doel om een Tul mooi en technisch goed mogelijk te lopen. In elke ronde strijden twee deelnemers tegen elkaar door dezelfde Tul te lopen. Deze wordt door de jury bepaald. De vijfkoppige jury beslist welke van de twee deelnemers de Tul(s) het beste heeft gelopen aan de hand van bepaalde criteria zoals kracht en standen.

 

Wedstrijdteamtraining

Net als voorgaande jaren willen we graag een wekelijkse wedstrijdteamtraining gaan organiseren in het weekend. Over specifieke de dag in tijd zullen we onder de zich ingeschreven leden een enquête houden om zo een dag en tijd te vinden die voor de meeste leden haalbaar is.

 

Kosten

Deelname aan het wedstrijdteam van TA Namu Kwan is gratis. De kosten van deelname aan toernooien lopen variëren van ca. 25 euro tot 50 euro per toernooi. Deze kosten kunnen met de U-pas of via Stichting Leergeld worden betaald.

 

Wat kunnen wedstrijdteamleden van ons als club verwachten?

We doen als club ons best om de toernooi ervaring voor alle deelnemers zo positief mogelijk te maken. Van ons kan er daarom het volgende worden verwacht:

 1. Een extra training per week (in het weekend) waarbij specifiek wordt gewerkt aan wedstrijdonderdelen (wedstrijdtraining)
 2. Een begeleidingsplan waarvoor de leraar samen met de deelnemer doelen stelt en waarvan de vooruitgang regelmatig zal worden geëvalueerd
 3. Begeleiding van de deelnemers gedurende het toernooi (coaching).
 4. Het leveren van scheidsrechters voor toernooien.
 5. Logistieke organisatie/vervoer naar (en van) het toernooi.

 

Wat verwachten wij van wedstrijdteamleden (en hun ouder(s))?

Om wedstrijdteamleden goed te kunnen begeleiden en de organisatie van deelname aan toernooien mogelijk te maken verwachten wij het volgende van de wedstrijdteamleden.

 1. Structurele aanwezigheid tijdens de wedstrijdteamtraining en de reguliere trainingen
 2. Deelname aan minimaal vier toernooien per jaar (voor nieuwe Taekwondoins kan met de leraar een andere afspraak worden gemaakt).
 3. Deelname aan zowel sparren als tuls (voor ervaren wedstrijdteam leden staan we open voor afspraken over specialisatie voor een bepaald onderdeel).
 4. Maximale inzet tijdens alle trainingen.
 5. Sportief gedrag tijdens de trainingen en toernooien.
 6. Af en toe rijden naar de toernooi locatie (indien mogelijk).

 

Is het wedstrijdteam iets voor mij?

In onze ervaring is motivatie de belangrijkste factor om te bepalen of het wedstrijdteam geschikt voor iemand is. De wil om beter te worden en er hard voor te willen trainen is essentieel. Daarnaast is het belangrijk dat de deelnemer met name het onderdeel sparren ook erg leuk vindt.

Het huidige niveau of ervaring van een deelnemer is van minder belang omdat er op toernooien rekening worden gehouden met graduatie. In onze ervaring zijn Taekwon-Do toernooien een relatief toegankelijke manier om deel te nemen aan wedstrijden in een vechtsport. Daarnaast is het onze ervaring dat deelname aan wedstrijden zeer positief kan zijn voor het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen.

 

Inschrijfformulier wedstrijdteam

Beschikbaarheid wedstrijdteamtraining
Kruis aan op welke dagen/tijdstippen je eventueel beschikbaar bent voor het deelnemen aan de wedstrijdteamtraining. Indien je op beide tijdstippen beschikbaar bent kruis dan beide vakjes aan.
Vervoer naar toernooien
Niet aankruisen als vervoer niet mogelijk is.
Verklaring(Vereist)