Samen Groeien – Gubexamens

Geplaatst op 03-02-2020.

Houten, 01.02.2020 – Op zaterdag 1 februari heeft Taekwon-Do Academie Namu Kwan haar halfjaarlijkse gubexamens gehouden. De vijfkoppige jury bestond uit de Boosabums (assistent-instructeurs) Sebastiaan, Bastiaan, Natasja en Jamie en Sabum (instructeur) Wouter. Boosabum Bridget fungeerde als ceremoniemeester door ervoor te zorgen dat alle deelnemers op het juiste moment klaarstonden. Het was voor onze jonge club de eerste keer dat we gubexamens organiseerden, een extra bijzonder maar ook spannend moment dus.

Er was een grote groep van zowel jeugd als junior/senior kandidaten die de afgelopen maanden allemaal hard hebben getraind voor hun volgende graduatie. De hoofdonderdelen die op het examen worden gevraagd zijn Tul, Hosin-Sul (zelfverdediging), sparring en breektest. Daarnaast is er echter ook aandacht voor andere belangrijke zaken zoals de morele en mentale kanten van Taekwon-Do en kennis van Koreaanse termen. De leerstelling “doorzettingsvermogen” werd bijvoorbeeld getest door de kandidaten maar liefst vier rondjes te laten sparren en daarna nog een groot aantal keer te laten opdrukken (met dank aan Sabum Wouter). Sommigen hadden het hiermee erg zwaar, maar door doorzettingsvermogen en de aanmoedigingen van de mede-kandidaten lukte het iedereen om (zo goed als) al zijn/haar push-ups te voltooien.  De ontlading die volgde op het nieuws dat iedereen geslaagd was, was door deze uitputtingsslag misschien wel nog groter.

Het examen was voor veel kandidaten extra moeilijk omdat we pas sinds een paar maanden zijn overgestapt naar een nieuw examencurriculum. Dit betekende voor veel deelnemers dat ze Tuls die ze als jarenlang op een bepaalde manier uitvoerden nu opeens op een andere manier moesten uitvoeren. Om dit in een halfjaar te leren is voor zowel de leerlingen als de Boosabums best lastig. Gemiddeld genomen zijn we tevreden over hoe dit nieuwe curriculum door de kandidaten is opgepakt. Van sommige kandidaten staan we zelfs versteld hoe snel ze zich bepaalde nieuwe dingen hebben bijgebracht.

Het behalen van een nieuwe graduatie (banden etc.) in vechtsporten zoals Taekwondo symboliseert groei: lichamelijke groei, maar zeker ook geestelijke groei. Onze rol als instructeurs is om iedereen zo goed mogelijk te begeleiden bij maken van deze groei. Deze groei is voor iedereen anders en voor iedere leerling zijn er andere dingen nodig om vooruit te komen. Komend halfjaar zal Taekwon-Do Academie Namu Kwan met al haar vrijwilligers en leden zich weer inzetten om iedereen weer zoveel mogelijk te laten groeien.