Vooruitgang zien op de Open Dutch

Geplaatst op 26-01-2020.

Helmond, 25.01.2020 – Dit jaar deden we als nieuwe club voor het eerst mee aan de Open Dutch in Helmond, georganiseerd door Master Willy van de Mortel. De Open Dutch is een van de grootste en meest internationale Europese toernooien. Er waren maar 695 deelnemers van 99 scholen uit 23 verschillende landen. De Open Dutch kun je om deze redenen bijna zien als een volwaardig Europees kampioenschap, onder andere de sterrenteams uit Noorwegen en Oekraine waren van de partij.

Taekwon-Do academie Namu Kwan was van de partij met een een klein maar ervaren team van vijf deelnemers. Als eerste was het onderdeel Tuls aan de beurt. Aangezien we relatief kort geleden zijn overgestapt naar een andere manier van Tuls lopen is een competitie als deze altijd een goede graatmeter voor ons als leraren. Bridget wist in haar poule haar eerste wedstrijd te winnen, met onze achtergrond als club en het hoge niveau van de poule geen slechte prestatie. De broertjes Ricci en Kenji zaten samen in dezelfde poule van maar liefst 50(!) deelnemers. Kenji wist zijn eerste een behoorlijk aantal wedstrijden te winnen maar helaas net niet genoeg om het podium te halen. Ricci wist zijn Tul consistent op hoog niveau te lopen, en behaalde de derde prijs. Dit is een hele knappe prestatie in een poule met 50 deelnemers.

Nadat het onderdeel Tuls was afgelopen gingen we door naar het onderdeel sparring. Louis was als eerste aan de beurt. Hij gebruikte goed voetenwerk in combinatie met zijn snelle yop-chagi’s. Met name de vooruitgang in het voetenwerk was bij Louis erg goed zichtbaar. Helaas trof hij in de eerste ronde meteen de winnaar van de poule, die een maatje te groot voor hem was. Geluk en pech bij de loting hoort ook bij Taekwon-Do. Daarna was Kenji aan de beurt. Kenji sparde consistent en maakte weinig fouten. Zij verdediging was ondoordringbaar voor de meeste tegenstanders. Door deze strategie wist Kenji uiteindelijk al zijn wedstrijden te winnen met een tandenbijter tijdens de finale waarbij de wedstrijd beslist moest worden door een “golden point”. Een hele knappe eerste plaats voor Kenji. Ricci sparde een paar van de beste wedstrijden uit zijn carriere, door goed voetenwerk en snelle stoten, hij wist uiteindelijk tweede te worden.

Bridget deed mee aan twee categorien sparren, in haar eigen gewichtsklasse en in een bredere gewichtsklasse, het zogeheten overall sparren. In de eerste poule wist Bridget haar eerste wedstrijd te winnen van een tegenstander uit Italie. In de tweede wedstrijd trof ze iemand uit een tegenstander uit een Oekraiense topclub, ze sparde goed maar de tegenstander wist door goede counters de wedstrijd te winnen. In de Overall-klasse werd Bridget op haar keel geraakt waardoor ze de wedstrijd moest neerleggen. In haar laatste en daarop volgende wedstrijd wist ze zichzelf weer helemaal te herpakken met een zeer goede comeback.  Door goed voetenwerk en op de juiste momenten inkomen sparde ze een van de beste wedstrijden tot nu toe. Het werd ongelofelijk spannend, maar met minimaal verschil verloor ze helaas en ging de podium plaats aan haar voorbij.

Desanne was door een gebrek aan deelnemers in haar eigen poule noodgedwongen geplaatst in een poule voor hogere graduaties. Dit betekende ook een overgang van punt-stop naar doorgaand sparren. Hier maakten we ons bij aanvang van het toernooi wat zorgen over. Deze zorgen bleken echter onterecht. Desanne sparde sterk met goede yops en agressief voetenwerk. De finale werd helaas verloren mede door de vermoeidheid van de eerdere wedstrijden. Een knappe tweede plaats voor  Desanne dus.

Al met al zien we dat onze deelnemers over de breedte gestaag vooruitgaan in zowel Tuls en Sparren. We zien dat elke deelnemer aansluiting kan vinden op het niveau van zijn/haar poule. We zijn hier als trainers en coaches trots op, en zetten onze plannen voort om ons team naar een nog hoger niveau te begeleiden.

Natasja was de hele dag aanwezig op het toernooi als scheidsrechter (van 08.00-19.00!). Het was het tweede toernooi waarop ze stage liep voor haar scheidsrechter D licentie. Deze heeft ze nu met vlag en wimpel gehaald. Gefeliciteerd Natasja.