De Fuji Mae Kids Cup. Het unieke toernooi voor de jeugd!

Geplaatst op 07-11-2019.

De Fuji Mae Kids Cup komt er weer aan! Dit jaar ook weer op de eerste zondag van de maand december en wel op 8 december 2019. Dit willen we graag voortzetten, elk jaar op de 1e zondag van december. Dat is lekker duidelijk, ook voor de deelnemende kinderen! Dit is wat deze Kids Cup kenmerkt, zo eenvoudig mogelijk, een toernooi speciaal gericht op de jongere groep Taekwon-Doins.

De Kids Cup is toch net iets anders dan de gebruikelijke toernooien. We willen het juist laagdrempelig maken en zo kinderen de kans bieden om stap voor stap door te kunnen stromen naar bijvoorbeeld de vele andere prachtige toernooien die scholen in samenwerking met I.T.F. Nederland aanbiedt.

Inschrijven voor de Kids Cup?
Het begint bij het inschrijven. Meestal zal de coach of een ouder het kind inschrijven voor een toernooi. Maar bij de Kids Cup kan zelfs een kind zich eenvoudig inschrijven (met toestemming van de trainer natuurlijk): wat is je naam?, welke bandkleur heb je?, hoe oud ben je op de dag van het toernooi?, waar wil je aan mee doen?, en klaar! Inschrijven is dus kinderspel en kan zelfs door de deelnemers zelf gedaan worden. Dat scheelt de schoolhouder aardig wat werk en toch kan hij of zij de inschrijvingen online volgen. Of er kan worden gezorgd dat hij of zij een e-mail krijgt als iemand van zijn school zich inschrijft. Zelf neem ik soms de laptop mee naar de les en laat ik de kinderen daar zelf inschrijven. Dit maakt ze betrokken en meteen al super trots! Direct na de inschrijving ontvangt de deelnemer of trainer een e-mail met de ingevulde gegevens in zijn mailbox. Je kunt met die e-mail eenvoudig je inschrijving controleren of nog aanpassen als dat nodig is. De manier waarop nu kan worden ingeschreven door deelnemers, coaches, scheidsrechters en vrijwilligers scheelt voor ons enorm veel werk als je dat vergelijkt met de eerder gebruikte inschrijfformulieren. Zorg dat je gegevens juist zijn voor de aangegeven sluitdatum. We gaan dan starten met het maken van de poules en dan kun je niets meer veranderen.  Ook online op www.bestfightshop.nl/kids-cup zie je controlelijsten staan met nog veel meer weetjes.
Met de Kids Cup stap voor stap de wedstrijdsport in!
Stap voor stap de wedstrijdsport in, dat kan eenvoudig bij de Kids Cup! Wij zorgen ervoor dat de allerjongsten direct kunnen starten op het toernooi, alle poules t/m 8 jaar werken we als eerste af. Het wordt dan geen superlange wedstrijddag voor de jongste deelnemers en het zal wat minder druk zijn op de tribunes. Deelnemers of toeschouwers van 9 jaar en ouder bieden we dus ook aan om wat later te komen. (zie uitnodiging)

Bij de Kids Cup strijden alle deelnemers tegen elkaar in de poule, zowel bij sparren als bij Tul. Het is dus niet zo dat als je de eerste ronde verliest dat je dan al klaar bent. Zo kan men lekker veel ervaring opdoen. Bij sparring is er een mooi puntensysteem, een winnaar krijgt 2 punten, bij een gelijkspel betekent dat allebei de deelnemers 1 punt hebben verdiend en bij verlies dan krijg je 0 punten.

Ook de behaalde punten bij sparring worden bijgehouden! Dus ook al sta je voor, blijf je best doen! Bij een gelijke stand aan het einde van de poule kunnen deze punten jou vertellen of jij 1e of 2e wordt!

Ook zijn er aparte klassen, van niet raken sparren, tot een klasse waarbij nog niet op het hoofd geraakt mag worden, of je gezicht. Ook zorgen wij ervoor dat je in een klasse zit met andere kinderen van zoveel mogelijk dezelfde bandkleur en lengte. Zo hoef je niet bang te zijn dat je tegen een grote jongen of meisje moet. Het wordt daarom niet heel erg spannend en daardoor heeft de Kids Cup een zeer groot aantal jeugdige deelnemers.

Bij de springtechnieken zijn er ook verschillende klassen. In sommige klassen trap je tegen een plank aan en wordt er zo gekeken wie het hoogste kan schoppen. In de beginnersklasse is er speciaal voor de kinderen een leuke bal opgehangen. Wanneer je de bal raakt met je schop, gaat er een lampje branden en weet je dat je door mag naar de volgende ronde!
Trainer? Wanneer moet ik?
Een veel gestelde vraag op een toernooi: Trainer? Wanneer moet ik? Zeker belangrijk om te weten! Je kunt je dan goed opwarmen en op tijd aan het veld staan!

Maar voor scholen met vele deelnemers is het ook een hele klus voor de coaches. Een school kan meer coaches / hulpcoaches meenemen dan bij de grote toernooien. Zo is er veel aandacht voor het kind! Wij hebben gekozen voor een zo eenvoudig mogelijk systeem, zodat het voor het kind duidelijk is wanneer hij of zij moet beginnen. Eenvoudiger kan niet, we starten bij poulenummer 1 en gaan dan naar 2 enz.

Deze nummers zie je op een bordje bij elk veld. Staat er op je poulekaart 403, dan betekent dat veld 4 de 3e partij. Ook hebben de velden kleuren, in de volgorde van de bandkleuren van Taekwon-Do. Veld 1 is dus wit, veld 2 geel enz. We willen het juist zo duidelijk zichtbaar maken voor de kinderen, maar ook voor de coaches die soms wel met 25 kinderen komen!
Je wedstrijd kan beginnen!
Je wordt omgeroepen. Je kunt naar je veld, maar je hebt natuurlijk al lang gezien dat je aan de beurt bent en zat al te wachten op de bank bij het veld! Goed bezig!

Een helper aan het veld, die je kunt herkennen aan een gekleurd T-shirt in dezelfde kleur als het veld, komt je naast jouw eigen coach ook nog eens helpen. Je hoort van de helper op welk matnummer je mag gaan zitten aan het veld als je poule start.  Dit kan 1,2,3,4 of 5 zijn. We gaan zelfs dit jaar proberen dat je kunt zien op welke mat je begint. Dit staat op onze website. Zo kun je voorbereid naar de Kids Cup en weet je vooraf alles. We willen zelfs graag al vooraf zeggen in welke rondes je rood of blauw bent. Zo ben je helemaal goed voorbereid en kan je toernooi beginnen!

Veel succes!!

Graag tot snel op de Fuji Mae Kids Cup.

Onderstaand nog een bericht voor de scheidsrechters namens de Wedstrijd- en Scheidsrechtercommissie (WSC)

Fuji Mae Kids Cup dit jaar geen aftekentoernooi
De Wedstrijd- en Scheidsrechtercommissie (WSC) heeft opgemerkt dat er bij verscheidene schoolhouders onduidelijkheid bestaat over de status van de Fuji Mae Kids Cup (FMKC) als aftekentoernooi voor scheidsrechters in opleiding. Dit jaar zal de FMKC helaas geen aftekentoernooi zijn. Deze beslissing van de WSC heeft niks te maken met de kwaliteit van het toernooi.

Omdat de FMKC deelname laagdrempelig wil houden en zich daarbij richt op beginnende Taekwon-Doïn, worden er een groot aantal afwijkende regels gehanteerd. Non-contact sparring, niet raken op het hoofd of aangezicht, en vrije Tul zijn hier voorbeelden van. Omdat deze regels dusdanig afwijken van de geldende reglementen van I.T.F. Nederland, vindt de WSC dat scheidsrechters in opleiding hier niet hun net opgedane skills kunnen oefenen. Wij vinden dat scheidsrechters in opleiding al veel theoriekennis hebben opgedaan op de cursus en na de cursus is het zaak om juist die kennis zoveel mogelijk in praktijk te brengen. Dit zal moeten gebeuren op toernooien die de geldende reglementen hanteren.

Dit betekent niet dat de WSC de FMKC niet ondersteunt of erkent als waardevol toernooi voor scheidsrechters in opleiding om hun skills te oefenen. Er zal echter alleen geen officiële aftekening worden gegeven. De WSC adviseert beginnende scheidsrechters (in opleiding) om zoveel mogelijk ervaring op te doen en hoopt dus dat deze ook aanwezig zullen zijn op de FMKC. De WSC denkt dat vooral voor matscheidsrechters in opleiding (B-licentie), dit toernooi uitermate geschikt is om ervaring op te doen en adviseert dus ook juist deze cursisten om deel te nemen aan de FMKC.

Mochten er nog scheidsrechter vragen zijn omtrent de Kids Cup kunnen deze direct gericht worden aan wsc@itf-nederland.nl.