AETF European Taekwon-Do Open Tournament 2021

Geplaatst op 18-05-2021.

Van 25 april tot 5 mei streden 910 deelnemers om de prijzen. Voor Nederland deden er 22 deelnemers van 7 verschillende Taekwon-Do scholen aan mee. Nederland behaalde 7 medailles en werd daardoor 8e in het medailleklassement. Sabum Rory de Vries was voor ons land scheidsrechter. Saseong James en Master Coos van de Heuvel zaten in de organisatie van de AETF T&U comité.

De prijswinnaars zijn:

1e Maddox van Santen – Taekwon-Do IN NAE DO KWAN – 12-14 jaar heren
1e Martina Sliva – Oh Do Kwan – 15-17 jaar dames
1e Bo Rook – Sportschool Tim Kool – 18-40 jaar dames
2e Chris van de Veerdonk – TA Graziella – 17-40 jaar heren
2e Tessa Schoots – Hwa Rangdo – 18-40 jaar dames
3e Yonah van Stratum – Chon-Ji – 11 jaar heren
3e Chantal Langenhuijsen – Difesa – 18-40 jaar dames

Aan de prijswinnaars en de scheidsrechter Sabum Rory de Vries hebben wij een aantal vragen voorgelegd over dit toernooi.

Verwachtingen
Yonah vertelt: “Nou dat ik het super leuk vond om aan het toernooi mee te doen want ik weet zeker dat als ik had gezegd dat ik niet mee zou doen dat ik er achteraf zeker spijt van had gekregen.”

Tessa: “Ik wist niet wat ik van te voren moest verwachten, omdat het mijn eerste e-tournament was. Ik moest eraan wennen om op deze manier een wedstrijd te doen. Maar toen ik eenmaal bezig was, voelde het natuurlijk en had ik er veel plezier in.”

Bo geeft aan: “Allereerst wil ik de organisatoren bedanken voor het organiseren van deze online wedstrijd. Ik vind het erg leuk dat we op een aangepaste manier toch door kunnen gaan. Zo dachten veel deelnemers hierover want er was een groot internationaal deelnemersveld vanuit de hele wereld!”

“Het was een zeer leuke ervaring. Eerder had ik nog niet meegedaan aan een E-tournament dus ik wist niet precies wat ik moest verwachten. Maar zeker een positieve ervaring om in de toekomst weer te doen.”, aldus Chris.

Chantal zegt: “Mijn zoon Sven wilde graag samen met mij meedoen aan dit toernooi, hij vindt het hartstikke leuk om deel te nemen aan Taekwon-Do wedstrijden en een online toernooi is nu de enige mogelijkheid. Ik vond het een leuk idee om zo samen tijd door te brengen en te doen wat we allebei leuk vinden. Ik vind het geweldig dat er mensen zijn die de tijd en moeite nemen om zo’n online wedstrijd te organiseren op dit moment, het is vast een hoop werk achter de schermen om dit zo vlekkeloos te laten verlopen.”

Ook Maddox geeft aan: “Het toernooi was net als het vorige E-Toernooi een leuke en bijzondere ervaring! “
Kansen
We hebben de vraag voorgelegd hoe ze hun kansen van tevoren hebben ingeschat en of ze hun tegenstanders kende. Voor Maddox was het geen verrassing. “Ik had de volle 100% gegeven en had veel vertrouwen in mezelf”. Bij het vorige E-toernooi had hij ook de 1e plaats veroverd!

Voor een paar van de prijswinnaars was het ook het eerste toernooi, zoals voor Yonah, Tessa, Chris en Chantal.

Chris: “vooraf hebben mijn coach Sabum Graziella Idili en ik mijn kansen besproken. Wij weten dat wij op een hoog niveau zitten en gaan uiteraard altijd voor de winst. Alleen door mee te doen voor het eerst bij de 3e dan categorie en de tuls door een medische reden pas laat goed konden trainen, gingen wij niet uit van de winst. Wij zagen het als een mooi moment om ons weer te meten in deze poule en als voorbereiding voor de volgende WK/EK.”

“Ik heb het toernooi positief ervaren. In het begin had ik er best moeite mee, omdat het niet zoals een echte wedstrijd was. Maar naarmate ik meer hoorde over de regels van het toernooi, werd ik enthousiaster en had ik er ook veel zin in. Het voelde goed om mijn dobok te mogen dragen voor een wedstrijd en weer en op de mat te mogen staan.”, aldus Tessa.

Chantal: “Daar ben ik helemaal niet mee bezig geweest. Het ging mij vooral om samen met mijn zoon te oefenen en zelf beter te worden. Natuurlijk heb ik de filmpjes van mijn tegenstanders bekeken toen ze online stonden. Het is leuk om de verschillen te zien tussen de deelnemers en daarvan te leren. Dat de opnames hebben geleid tot een mooi eindresultaat is natuurlijk leuk, maar niet het belangrijkste.”

Yonah: “Had ik zeker niet meteen het allerbeste resultaat van verwacht plus toen we de filmpjes aan het bekijken waren zagen we al meteen dat we het niet makkelijk gingen krijgen”.

En ervaringsdeskundige Bo vertelt hierover het volgende: “Natuurlijk kijken we altijd even naar de loting en welke eventuele tactieken je kunt toepassen. Mijn categorie is een sterke categorie met vele internationale toppers. Het is leuk om even naar de loting te kijken maar de focus gaat daarna weer naar jezelf. Het gaat om de juiste voorbereiding, de beste versie van jezelf te laten zien waarvoor je hard hebt gewerkt en uiteindelijk moeten alle puzzelstukjes samenvallen. Dit keer viel voor mij alles samen.”

De opnames
In tegenstelling tot eerdere E-tournamenten, moesten de deelnemers nu al hun filmpjes van tevoren inzenden. Wat vonden ze ervan en hoe ging het opnemen van de filmpjes?

Iedereen had meerdere pogingen nodig om de filmpjes op te nemen. Chris bekent: “ Er was zelfs een keer dat ik de tul goed liep maar vergat de naam te roepen waardoor de video weer opnieuw moest.”

Bo: “Ik heb de video’s opgenomen met Sabum Rory de Vries. We hebben zoals altijd eerst een warming-up gedaan en de tul nog eens doorgenomen. Daarna was het tijd voor het filmen. Nu je de kans krijgt om even te kijken of je alles goed genoeg vindt, kun je oneindig doorgaan. Een beetje perfectionistisch ben ik dan toch wel haha 🙂 Wat uit ervaring blijkt, is dat de eerste video vaak de beste video is en deze hebben we dan opgestuurd.”

Chantal zegt hierover: “Het was echt leerzaam om mezelf de tuls zien lopen op de opnames. Ik dacht bepaalde bewegingen tijdens het aflopen van de tul goed te doen, maar op de opname zag ik dan toch iets anders. Keerzijde ervan is dat ik de opnames vaak heb gemaakt, omdat ik toch op zoek was naar die perfecte uitvoering van de tul (wat natuurlijk niet lukte). Voor het opnemen van de definitieve filmpjes hebben we de filmpjes ook nog opgestuurd aan Sahyun Willy van de Mortel voor wat laatste tips, super hoe hij altijd de moeite neemt om ons te helpen. Die tips hebben we dus nog mee kunnen nemen in de uiteindelijke opnames.”

Yonah, die door zijn vader (Sabum Sjef van Stratum) is geholpen, vertelt: “De eerste twee drie keer ging het wat moeizaam, maar bij de andere keren ging het binnen een keer steeds wel goed.” Maddox (geholpen door Sabum Randy Brouwer) had bijna dezelfde ervaringen: “Het opnemen ging goed! Het ging eigenlijk vrijwel elke keer binnen 1 of 2 keer goed en ging dus vrij vlot. Dat was prettig, omdat ik dan niet uitgeput raakte tijdens het lopen van de tuls. Dat was dus fijn wanneer ik op één dag twee of meer tuls ging lopen.”

Tessa tenslotte: “Ik heb in een dag tijd al mijn video’s opgenomen. Dit heb ik samen met mijn coach, trainer en de voorzitter van de club gedaan. Zij hebben samen ervoor gezorgd dat het filmen en het versturen van de video’s soepel verliep. Tijdens de opnames heb ik een paar keer de video´s overgedaan. Ik wilde ze graag zo goed mogelijk hebben. Dit was ook zeker het verschil met een fysieke wedstrijd. Ik kon ze over doen en ze nog beter lopen.”

Ervaringen
Welke ervaringen en belevenissen hebben ze meegenomen?

Chantal: “Van alle opnames die ik heb gezien van de andere deelnemers waren wij de enigen die de opnames in de tuin hebben gemaakt. Achteraf gezien was dat misschien niet de handigste keuze 🙂 Nog los van het feit dat de grond niet helemaal vlak is, is het niet de meest rustige achtergrond.”

Yonah vond het super leuk was om er aan mee te doen. “De spanning om te zien of de filmpjes beoordeeld zijn en ik een ronde verder ging en dan ook nog eens in de prijzen te vallen. Maar als alternatief was dit natuurlijk super leuk om te doen. Een echt toernooi met ook sparren is, denk ik, wel leuker.”

Tessa vond dat het wachten op de uitslag wel even wennen was. ”Ik was om het kwartier aan het controleren of de uitslag er op stond. Ik houd dan zeker meer van de directe uitslag die je hebt op de fysieke wedstrijden. Gelukkig kwamen de uitslagen elke dag redelijk op tijd online te staan.”

“Ik heb natuurlijk ook gekeken wat teamgenoten uit Nederland hebben gedaan”, aldus Bo, “maar ook andere deelnemers uit andere landen. Ik vond de categorie senioren heren 4e tot en met 6e Dan erg gaaf om te zien. Daarnaast wat mij ook is bijgebleven is de lol van het opnemen van de videos. Ondanks er veel focus was, hebben we ook veel gelachen!”

En Chris? Hem is opgevallen dat een video opnemen misschien soms nog lastiger is dan je denkt. “Je kan het zo vaak over doen als je wilt maar uiteindelijk moet je 2 tul achter elkaar wel goed genoeg lopen om op te sturen.”

Scheidsrechter Sabum Rory de Vries
Om een idee te geven hoe de scheidsrechters dit toernooi hebben beleefd, hebben wij aan Sabum Rory enkele vragen gesteld.

Hoe ging het beoordelen van de tul? Hoeveel tul kreeg je te beoordelen? Wat is het totaal aantal tul die je hebt beoordeeld?

“Het beoordelen van Tul ging dit toernooi weer net iets anders dan eerdere toernooien. De danhouders categorieën kregen specifieke scheidsrechters toegewezen, maar de gekleurde banders categorieën hadden geen toegewezen scheidsrechters. Dit betekende in de praktijk het volgende: ik moest dagelijks de wedstrijden beoordelen die zich in mijn categorieën afspeelden. Dit ging om 10-15 partijen per dag. Als ik deze partijen klaar had, kon ik daarna ongelimiteerd op de knop ‘get new match’ drukken, en dan kreeg je een onbeoordeelde gekleurde banders wedstrijd toegewezen. Je kon het dus (naast je toegewezen wedstrijden) zo gek maken als je zelf wilde. Ik heb in totaal ±85 wedstrijden beoordeeld in 3 dagen, maar ik weet dat sommige collega scheidsrechters tot 200 wedstrijden hebben beoordeeld”.

Hoeveel scheidsrechters waren er bij de beoordeling van een partij?
“Niet anders dan bij andere toernooien. Wedstrijden werden altijd beoordeeld door 5 scheidsrechters. Wat wel anders was: ik had geen idee wie mijn collega 4 scheidsrechters waren of wat zij gescoord hebben.”

Hoe lang duurde het (ongeveer) gemiddeld voordat er een winnaar uit de bus kwam?
“Het ging dit toernooi heel snel! De deelnemers kregen een week de tijd om alle video’s van hun mogelijke partijen op te nemen en in te sturen. Daarna was het alleen nog aan de scheidsrechters. Er werden 1 tot 2 rondes per poule per dag beoordeeld, waardoor het beoordelen van het toernooi in 3-4 dagen klaar was. Ik beoordeelde vaak in de avond, dus mijn score was vaak de laatste van de 5, die dan gelijk tot een uitslag leidde. Dan kon ik vaak al een half uurtje later de volgende wedstrijd beoordelen, maar moest ik daarna weer wachten op de beoordeling van mijn mede-scheidsrechters.”

Kreeg je na elke partij een pauze of was dat na een bepaalde tijd?
“Het werkte net iets anders. Als je als scheidsrechter inlogt in sportdata krijg je een overzicht van je ‘open matches’. Die kun je 1 voor 1 aanklikken en beoordelen. Dus je kan zoveel pauzes nemen als je wil… Ik scoorde in de praktijk zo’n 2-3 uur per avond, en soms wat losse partijen tussendoor als ik tijd had (of als Master Vones mij belde dat ik moest opschieten met geven van een beoordeling…).”

Kun je nog iets zeggen over de hoeveelheid koffie die je genuttigd hebt? 😉
“Zeker niet meer dan op normale live toernooien! Omdat je zoveel vrijheid hebt in wanneer en hoeveel je beoordeeld, kun je dit goed tussendoor plannen, en wordt het eigenlijk nooit te gek.”

Is er nog iets dat je kwijt wilt over dit toernooi?
“Online toernooien zijn niet alles, maar het is een goede manier om je skills als scheidsrechter scherp te houden. Ik ga in de toekomst weer zoveel mogelijk scheidsrechteren op online toernooien! Er zijn ook veel ‘landelijke’ online toernooien, die vaak op zoek zijn naar scheidsrechters. Zo heb ik een paar weken geleden nog als scheidsrechter meegedaan aan de nationale kampioenschappen van Canada. Ik zou ambitieuze scheidsrechters adviseren om de Sportdata website in de gaten te houden, soms zijn er onverwachte mogelijkheden om toch ergens op te treden als scheidsrechter!”

Tot slot….
Het voelde heel goed om weer een toernooi te mogen draaien en om te kunnen zien hoe mijn level te kunnen meten. Het was goed georganiseerd en ik erg tevreden ben over hoe het is gegaan. Ik ben bij de volgende e-tournament zeker weer van de partij, aldus Tessa